сряда, 26 март 2008 г.

Четирите елемента - Земя

Как е земята под краката ви? Твърда, мека, хлъзгава? Ходенето, бягането, движението ви над нея получава ли се? Плавни ли сте? Защо ли въобще ви задавам тези въпроси? Земята не е одушевен предмет, тя не чувства, не би се разсърдила ако й свършим нещо зло или се държим грубо с нея... Е да, ама не! Земята всъщност според много вярвания е одушевена - тя си има собствени енергии и начини да комуникира с нас. Я ми кажете вкусни ли са картофите, краставиците и доматите, които ядете? А засищат ли ви? Дават ли ви енергия? Да? Е как мислите, от къде идва тази енергия. От Земята, естествено. Когато ние я нараним, разбираме нейният гняв. Всички елементи си влияят. Ние хвърляме боклуците си по майката Земя, поради това, въздухът се затопля, прииждат проливни дъждове и бурни ветрове. Небето ни сипе със огнени светкавици. И защо е всичко това? Точно защото се държим със Земята без подобаващото уважение. Но този блог не е на тази тема. Нека се обърнем към по-практични размисли (не че тази тема не е важна, но просто няма връзка със темата на блогът ми).

Земята е основна повърхност по която се движим ние, докато тренираме - било то бетон, скали, камъни, пясък, трева, почва - всичко това е земя. Към всеки вид повърхност трябва да си изградим усещане, да се стараем да се нагодим. Не може да тренираме само на зелена тревичка, или да си чупим само главата в бетона. Това, надявам се стана ясно. Друго нещо - повечето (включвам себе си в числото) трениращи Паркур, които познавам не знаят как да се възползват от Земята, какво може да им даде тя. Истината е, че ако имаме търпението да се научим да кацаме правилно, самата земя ще ни помага да се придвижваме по-бързо. При всяко кацане, скок, стъпка трябва да се опитваме да галим земята, а не да я нагрубяваме. По 2 принцип на механиката на Нютон - ако ние галим Земята, то и тя ще ни гали. Т.е. по-малко набити пети, по-малко подути глезени и по-бързо придвижване. Постарайте се да галите Земята със всяка своя стъпка. Резултатът (ако имате търпениет0) е гарантиран.

1 коментар:

andrei каза...

Еми нямам какво да кажа. Евала Сашо. Това трябва да се прочете от всеки независимо с какво се занимава и на каква възраст е.