неделя, 23 декември 2007 г.

Зимен растеж

Е, ето го и първия пост на моя личен блог свързан с тренировките ми.

Нека първо се представя: аз съм Александър Петров, на 17 години от Казанлък, България. Занимавам се с спортът le parkour от около година. Водя си този блог не толкова като съвети към който и да е друг, а като личен дневник.

  • Резюме:
  • Дата 23.12.07
  • На какво наблягам в момента: Физическа подготовка, възтановяване от леки травми, почивка, хранене
  • Цели: по-голяма сила в крайниците и ядрото, подобряване на отскока
  • Начини на постигане:
    • От два месеца насам почти не съм тренирал техники.Не го правих го поради 2 травми, причинени от постоянното ми бързане и непреценяване (което всячески се опитвам да преодолея) и двете за щастие отшумяха. В това време обаче не можех да стоя и да бездействам (още един мой недостатък). Та в това време наблегнах на трениране чрез класическите упражнения с тежестта на тялото: Лицеви опори, опори от стойка на ръце, коремни преси, пистолети (клекове на 1 крак), скачане на въже, олимпийски плонш (или познатата от йога поза "Гарван")
  • Постижение:
    • Някои от силовите ми показатели са се подобрили (за мен не толкова значително, но е нещо).
    • Лицеви опори (обикновени) Max = 55/серия
    • Набирания - длани напред (средно широк захват) Мах= 17/серия
    • Коремни преси (обикновени, свити крака) = 250/серия (мога и повече, не се моря много)
    • Опори от стойка на ръце Мах = 12/серия
    • Пистолети Мах= 7 на крак/серия
    • Отскок от място = 2.50 м.
Днес поради хубавото време направих една опреснителна тренировка на техника в местно училище. Правих на практика каквото ми се искаше, просто да разцъкам. Получи се добра тренировка, въпреки че бях спал 5 часа (тези дискотеки.... знам, чалгар съм, ама как да не отидеш на дискотека с класа си преди Коледа. Грехота е! :) )

Както споменах, получи се една добра тренировка, в която си правих каквото ми душа искаше. Навън беше 11 градуса, но толкова горещо ми стана, че си карах по потник. Спотът представлява върволица от рейлове и стени. Нещата, които ми направиха впечатление - по-голяма увереност в тялото ми (неприсъщо за мен). При няколко комбинации се оказа, че вече без проблем правя регюлар на неудобната си лява страна. И това без грам трениране. Няколко опита на мънки над ъглов рейл (т.е. където рейлът завива на 90 градуса), нещо което преди не съм правил, ми показаха, че и самообладанието ми се е подобрило. Преди би ме постресирал подобен опит, поради вероядния удар на дупето ми в рейла :D. Оказа се, че 10тина опита направих, без никакви проблеми. Голяма изненада беше, че кацанията ми са станали по- контролирани, отново без много трениране. Няколко опита за тик так - не виждам сериозна разлика от преди, освен, че на левия ми крак тик такът вече не е толкова проблем и съм започнал да вдигам височина при него. Няколко опита за ривърс, за да се оттърся от неприятното чувство като правя това движение - оказа се че и при него се е повишил контрола. Това което ми направи най-голямо впечатление - направих първата си серия рейл ту рейл прецизни скоци. Самите рейлове бяха около 2 сантиметра дебели и на разстояние 1.80 метра. Въпреки, че разстоянието не е сериозно, самия контрол над краката ми беше изненада за мен. Имах 3-4 напълно успешни опита, при които кацам и оставам на рейла колкото си искам. Така, че за два месеца и от баланс не съм загубил. Общ брой опити рейл-ту-рейл прецизен = около 30.

Та така. Днес тренировката ми беше само, колкото да си припомня какво всъщност целя. Времето (метеорологичното) беше с мен, на мястото където тренирах нямаше лед (за разлика от навсякъде другаде), беше топло и спокойно. Доволен съм!

Но студа пак ще се върне за няколко месеца и нормалния ми план ще бъде да продължа да тренирам физическите качества на тялото. Този път сменям подхода. Започвам тренировки с тежести.


  • Цели за напред: Главна цел - подобряване на външния вид (да, суетен съм. Кой не е?) и силата на тялото, чрез фитнес.
Ще започна след 7ми Януари. Сега Ще си дам 2 седмици почивка от всякакво натоварване.

Тренирането в фитнес ще редувам с тай чи (бойно тай чи имам в предвид) и разтяжки. Решен съм да си подготвя тялото за сериозно натоварване като се стопли.

  • Цели в далечен план: На пролет да започна само технически тренировки - паркур и ако намеря как и къде, трикинг.


Ето това е краят на първия ми пост. Веднага щом има нещо ново покрай тренирането, ще ви информирам. Благодаря за вниманието ( и упоритостта да прочетете всичките тези глупости)

4 коментара:

Crysiss каза...

И при толкова пистолети отскачаш само 2.50? Не мога да си го представя - аз мога (сега не знам колко са) около 5 на крак, а скачам 2,68 - сега да е по-малко. Май ти куца техниката на отскока ;)

Брей, 17 набирания, интересно, да, не съм стигнал нататък сигурно си го описал, но за да стигнеш до 17 как тренираше?

Moonrage каза...

Ами преди година и повече започнах от скромните 4 и със нужните труд и постоянство (и напоследък и доста почивка) достигнах до 17 бройки. Това стана след дълга почивка, но по презумция мога 15-16 във всеки един момент, ако съм сравнително свеж.

Колкото до отскока, възможно е техниката да ми куца, не знам. Ще видим напролет :)

Silencer каза...

Малко смешен въпрос, но какво е олимпийски плонш?
П.П.ако може и името на английски :)

Silencer каза...
Този коментар бе премахнат от автора.