събота, 7 март 2009 г.

Четирите елемента - Вода

Това е последният поуст от поредицата. Ще си говорим за водата и къде се намира тя в нашите тренировки. Освен в буквалният смисъл, който просто немислимо да не се спомене, водата има и по-дълбоко значение.
Но първо очевидното - пийте достатъчно вода и течности. Не прекалявайте с алкохола, това дехидратира и изтощава, скъпо е , а и обикновено води до повече неприятни, отколкото приятни случки. По време на тренировка винаги взимайте бутилки с половин-един литър вода за себе си. Между различните упражнения и движения, спирайте да си поемете въздух и по глътка вода. Не пийте по твърде много наведнъж - ще ви докара дискомфорт и вероятно ще намали качеството на тренировката. Дотук с очевидното.
Сега по-малко очевидното. Водата като елемент е нашата способност за адаптация - на умът и тялото - към околната ни среда. Не е никак лесно за постигане да можеш да се движиш навсякъде с еднаква ловкост и лекота. Важно е обаче да се свикне със всякакъв вид препятствия - не търсете стандартните оградки и стени - нека средата определя движението, а не движението - средата. По-просто казано, вместо да избирате перфектната стена за някое движение, намерете подходящо движение за всяка стена. :) Това е духът на водата - нищо не може да я спре накъдето се е запътила, тя ще се деформира по нужният начин, за да стигне крайната си дестинация.
Което ни води към доста популярният в ПК средите термин - флоу (от англ. език "flow"). Флоу е способността да се движиш във всяка възможна среда, като навързваш движенията плавно и без промяна в скоростта ти на движение (в перфектният случай поне). Флоу е просто една думичка, но за разберете за какво става дума, просто трябва да излезете и да се движите. Опознайте собственият си свят. Той е страхотно място - място на възможности, за този който ги вижда и място на ограничения, за този, който пропуска възможностите.

Приятни и ползотворни тренировки!

Няма коментари: