неделя, 6 януари 2008 г.

Няколко забележки за фитнес тренировките

Несъмнено е доказано, че най-ефективният откъм бързина начин за силово трениране е тренирането с тежести, но какви опастности и капани крие то? Тук ще споделя:
  • Изисква се много почивка. Много хора, включително и аз са правили грешката да тренират до скъсване всеки ден в фитнеса едни и същи мускулни групи (очевидно, с цел да ги засилят) но това е голяма грешка. При ежедневно натоварване на една и съща мускулна група се изчерпват всичките й запаси от енергия (под формата на глюкоза, вода и соли) и тя започва да разгражда собствените си белтъчини за да се храни. Това на прост език казано, значи, че колкото повече прекалявате с тренирането на една мускулна група, толкова повече се намаляват способностите й и обемът й.
  • Освен това за да бъде почивката ефективна, трябва да е съпроводена от хранене. Катаболитните процеси (или строенето на нещо ново) изискват енергия, материал и време. И енергията и материалът се набавят чрез храната - въглехидрати и мазнини за енергия, белтъчини за материал. За да разберете по-добре нещата свъзани с храненето може да ви помогне ето този сайт http://www.zdravoslovno.com/ там има информация за всички най-важни елементи на храненето.
  • Друг проблем на фитнеса е, че се работи с тежести и ако се прекали с тежестта стават зулуми и с тялото и с уредите. А не искаме това. За това не се правете на здравеняци, а преценявайте правилно възможностите си. Защо да сложиш 50-60 килограма на щангата, без да си загрял и да си скапеш ставите?!? Убягва ти целта на фитнеса - тя е да ставаш по-силен, а не да те боли да отслабваш и да ти се скапва настроението. Затова keep it real. Никакви големи тежести, а просто градация от малкото нагоре, докъдето са ти възможностите
  • Което навежда на друг въпрос. Колко тежест точно е нормално да се използва - това съм го чел и доколкото съм го изпробвал действа - 80% от тежестта която можеш да вдигнеш само веднъж е идеалният вариянт за трениране. Загрявката можеш да направиш с 60% да кажем. Например, ако от лежанка вдигаш максимум 60 килограма за 1 повторение, направи 1 серия 10 повторения с 30 кила за загрявка и 1/2 серии с тежест от 45-50 кила. Това ти гарантира максимален резултат (но само ако следваш предишните ми съвети). Всички повторения трябва да се правят с максимална скорост, но и с максимален контрол, което значи да няма удар по ставите, да няма разтежения, да няма болка (поне болка причинена от удар или разтежения, естествено е да има някаква търпима мускулна болка, все пак не се вдигат малко кила)
  • Специфичен съвет за трасьори и фрирънъри - фитнесът е само средство към по-добро изпълнение и трениране на дисциплините - той не е самоцел. Ако ходите на фитнес за да се покажете или пък за да ставате мутри, добре, но пък това ще ви попречи за тренировките по паркур или фрирън.
В общи линии това е. По принцип съм фен на чистото трениране на пк или каквото и да е, но краткият ми опит показва, че без сурова физическа подготовка няма да стане номера. Няма нищо лошо, докато навън е -10 градуса да отидете в топлия фитнес и да жертвате малко пот за личната си кауза. Успех занапред!

3 коментара:

Crysiss каза...

За кой ли пореден път всички трябва да се убедим в нуждата от почивката? Май когато човек е здрав винаги има неблагоразумието да злоупотребява със себе си и да не си почива :) Почивам от около 3 седмици на 100% и се чувствам по-добре от всякога :) За тежестите - много добре, че използваш High Intensity Training - това спестява време при тренировъчната сесия и дава най-добри резултати за по-кратко време. А загрявката - това не е загрявката ти изобщо нали? Загряваш ли като за тренировка преди изобщо да започнеш да вдигаш каквото и да е във фитнеса или серията с малкото кила я ползваш точно за това?

Moonrage каза...

Правя раздвижване на ставите и леко разтягане преди сесия, а след това при всяко упражнения по една серия с леки кила, за да се увеличи кръвообращението към дадената мускулна група

Топблог каза...

трябва да се почива хора !!!
не може само да се тренира ...и аз съм правил тази грешка добре че навреме ми казаха за какво става въпрос .....и чисите тренировки са най-добри ! никакви химии